Yazar

Tevfik Fikret - Hazırlayan: M. Sabri Koz Resimleyen: Mustafa Delioğlu

Yayınevi

Yapı Kredi Yayınları

Yayın Tarihi

2017-03-01

Kategori

Çocuk


ISBN

978-975-08-1955-1

Dil

Türkçe

Sayfa Sayısı

112

Boyut

13.5 x 19.5 cm.

Açıklama

“Şermin”

Şermin, yaklaşık yüz yıl önce yayımlanmış bir kitap. Tevfik Fikret’in son eseri. Aradan geçen yıllara ve anlayış değişikliklerine karşın, neredeyse bugün yazılmış gibi şiirler. İlk yayımlanışından bugüne hemen her kuşakta iz bırakmış, şiir ezberlemenin “ezbercilik” sayılmadığı yıllarda yer ettiği belleklerde yaşamaya devam etmiş.

Eskimiş ama lezzeti de bu özelliğinde gizli güzel çocuk şiirleri…

“Yaprakları kıvır kıvır;

O da ayrı bir güzellik.
Boy bos, boyun ipincecik;
Hem güzel hem de nazlıdır
Gelin yüzlü papatyalar,
Altın gözlü papatyalar.”

***

Nâşiri: Hasan Tahsin olduğu için, Hasan Tahsin'e ithaf ettiği şiir de bu kitabın içinde. 

Tevfik Fikret (İstanbul, 24 Aralık 1867-İstanbul, 19 Ağustos 1915) Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Galatasaray’da, Robert Kolej’de, öğretmen okulunda ve üniversitede dersler verdi. Yenileşme dönemi Türk şiirinin öncü ve önemli şairlerinden biri oldu. Çoğunda eski bir dil kullanmış olsa da zulme ve geriliğe eleştiri, gelecek günlerle ilgili umut dolu şiirleriyle belleklerde yer etti. Şiirlerini Rübâb-ı Şikeste (1900), Târîh-i Kadîm (1905), Rübâbın Cevâbı (1911), Halûk’un Defteri (1911) adlı kitaplarda topladı. Çocuklar için sade bir dil, eğitim ve öğretime yönelik içerikle yazdığı şiirlerden oluşan Şermin (1914) ilk yayımlanışından bugüne çok sevildi ve okundu, yaygınlık kazandı.

M. Sabri Koz 1950 yılında Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Kırkgöz köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Divriği’de okudu. 1968’de Sivas İlköğretmen Okulu’nu, 1971’de İstanbul Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü bitirdi. 1991’de Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans tamamladı. Sakarya’da ilkokul öğretmenliği, Kahramanmaraş ve İstanbul’da Türkçe öğretmenliği ve yöneticilik yaptı, 1997’de emekliye ayrıldı. 1960’lı yıllarda başlayan okuma, araştırma, öğrenme ve yazma hevesiyle edebiyat, çocuk edebiyatı, folklor ve halk edebiyatı üzerine bine yakın makale ve ansiklopedi maddesine, elli kadar da kitaba imza attı; çok sayıda kitabın değişik katkılarla editörlüğünü yaptı.

Mustafa Delioğlu 1946 Erzincan doğumlu. Çocuk kitapları resimlemede kendi tarzını geliştirdi ve 1975’ten bu yana severek okunan bin kadar çocuk kitabına renk ve çizgileriyle güzellik, sevimlilik kattı. Çalışmaları ülke dışında da ilgi gören Delioğlu, kişisel resim sergileri açtı, karma sergilere katıldı. YKY için birçok kitabı ve bu arada Tahir Alangu’nun üç masal kitabını resimledi.