Yazar

Saffet Yılmaz

Yayınevi

Atlas Tarih - Bursa Büyükşehir Belediyesi

Yayın Tarihi

2015-01-01

Kategori

Mimari


ISBN

-

Dil

Türkçe

Sayfa Sayısı

96

Boyut

14 x 20 cm.

Açıklama

"1299 yılında tarih sahnesine çıkarak 1923 yılına kadar varlığını sürdüren Osmanlı hanedanına ait en büyük türbe opluluğu, ilk payitaht şehir olan Bursa’da, Muradiye Külliyesi’nin haziresinde yer almaktadır. Burada toplam 13 türbe apısı mevcuttur ve bu türbelerin içinde hanedana mensup 40 kişinin defnedilmiş olduğu tespit edilmiştir.

Muradiye Camii’nin haziresine ilk olarak külliyenin  bânîsi Sultan 2. Murat’ın türbesi inşa edilmiş ve daha sonra 2. Selim devrine kadar, zaman  çinde diğer türbeler de eklenerek burası bir hanedan kabristanı halini almıştır. Buradaki ilk mezar anıt 2. Murat türbesi, ikinci yapı ise 1442’de  efat eden oğlu Şehzade Alaaddin’in bu türbeye bitişik olarak inşa olunan türbesidir. Külliyenin son türbesinin ise; Kanuni’nin oğlu Şehzade  ustafa için Sultan II. Selim’in 1573 yılında inşa ettirdiği türbe olduğu bilinmektedir.

Osmanlı ruhunun sadeliği ile zarafetini aynı anda gösteren Muradiye Külliyesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları, heyecan verici gelişmelere  ahne oldu. Restorasyon esnasında, barok desenlerle süslü sıvanın hareketli olduğunun fark edilmesiyle; mevcut sıvanın altında Osmanlı erken  önem tezyinatının olduğu, kubbelerin aslında Osmanlı motifleriyle süslü oldukları, ancak 19. yüzyıl sonlarına doğru bu motiflerin kapatılarak  zerine o günün modası olan barok desenler işlendiği anlaşıldı ve böylece 150 yıllık sıvanın altından 550 yıllık tarih ve medeniyet ortaya çıkarıldı.  atı etkisinde kalan, batı hayranı mimar ve yöneticilerin 150 yıl önce yaptığı tahribat, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce 2012 yılında başlatılan ve  015 yılında tamamlanan restorasyon çalışmasıyla giderilmiş oldu. Elbette bu çalışma kendiliğinden başlayamadı. Büyükşehir Belediyesi,  ursa’daki diğer anıtsal yapı gibi Muradiye Külliyelerini de ilgili kurumlardan talep etti. Dönemin Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinin konuya olumlu bakması sonucu; Osmangazi-Orhangazi türbeleri ve şehirdeki Selatin Camileriyle birlikte Muradiye Külliyesi de, bakım, onarım ve restorasyonu yapılmak üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Bursa’daki anıtsal yapılarda  apsamlı restorasyon çalışması da böylece başlatılmış oldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Altepe’nin de ifade ettiği üzere tahribata uğramış, tahrip edilmiş olan ecdadımızın yüzlerce yıllık göz nuru eserlerinin tüm ihtişamıyla ortaya çıkarılarak gelecek kuşaklara aktarılmasının insani bir görev olduğunu hatırlatmak ve paylaşmak istiyorum. 

Tanpınar’ın “sabrın acı meyvesi olarak” nitelendirdiği Muradiye ve çevresinde görünen, görünmeyen, var olan ve kaybolan manevi zenginliklerin ortaya çıkarılması için Bursa Büyükşehir Belediyesi çok  nemli bir çalışma başlattı. 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren, yani, “Üstün Evrensel Değere Sahip Dünya Mirası” unvanını kazanan Muradiye Külliyeleri’de restorasyon çalışmalarının tamamlandığı bilgisi kuşkusuz sevindiricidir. Çünkü Muradiye, bir  nsanlık mirasıdır. Çünkü Muradiye’nin düşler bahçesinde, bütün mukaddes kitapların vadettiği cennetin küçük bir örneğini görmek  ümkündür.  uradiye; Külliye sınırları dışında kalan imareti, medresesi, hamamı, Osmanlı Evi, Uluumay ve Hüsnü Züber Evi Müzeleri de dahil edilerek bu  ölgenin Bursa’nın en önemli kültür turizmi noktasına dönüştürülmesi, hem tarihimize hem de Bursa’ya yapılmış en hayırlı iş olacaktır. Çünkü  uradiye, sadece bir mezar alanı, kabristan değil aynı zamanda bir hafızadır; ecdadın bu dünyaya ve öteki dünyaya bakışıdır.

Dünya Kültür Mirası listesine giren, yani, “Üstün Evrensel Değere Sahip Dünya Mirası” unvanını kazanan Muradiye Külliyeleri’de restorasyon  alışmalarının tamamlandığı bilgisi kuşkusuz sevindiricidir. Çünkü Muradiye, bir insanlık mirasıdır. Çünkü Muradiye’nin düşler bahçesinde,  ütün mukaddes kitapların vadettiği cennetin küçük bir örneğini görmek mümkündür. Muradiye; Külliye sınırları dışında kalan imareti,  edresesi, hamamı, Osmanlı Evi, Uluumay ve Hüsnü Züber Evi Müzeleri de dahil edilerek bu bölgenin Bursa’nın en önemli kültür turizmi  oktasına dönüştürülmesi, hem tarihimize hem de Bursa’ya yapılmış en hayırlı iş olacaktır. Çünkü Muradiye, sadece bir mezar alanı, kabristan  eğil aynı zamanda bir hafızadır; ecdadın bu dünyaya ve öteki  dünyaya bakışıdır."

Saffet Yılmaz